Meghatározni közérthető módon azt, hogy mi az a villanymotor nem feltétlenül egyszerű, mivel a szakemberek az esetek többségében úgy beszélnek ezekről a dolgokról, mint evidenciákról, azaz ők, a belső kör ismerik, hogy miről szól ez az egész, átlátják, hogy mi hogy működik.

Minden egyes egyenáramú villanymotorról meg tudják mondani, hogy na ebben ennyi henger van, abban meg annyi szelep és őszintén örülnek is annak, hogy átlátják, hogy milyen szép és jól működő szerkezetekkel vagyunk megáldva, aztán a fórumokon kódnyelven kommunikálnak, hogy a külsős ember nem csak hogy ne értse, hogy miről van szó, de még össze is szégyellje magát, hogy mindebből ő egy szót sem ért.

Na de azért tegyünk kísérletet az értelmezésre, még ha oly kudarcraítélt is az állapotunk A villanymotorokról már sokan hallottak a fizika órákon, így az említett egyenáramú villanymotor szó sem csenghet teljesen idegenül. Ez egy igencsak izgalmas mechanikai szerkezet, mely többféle módon is tud működni a beállításától függően, azaz lehetnek transzformátorok és motorok is egyaránt, attól függően, hogy az energiát hogyan alakítja át. Az egyenáramú villanymotor esetében a gép villamos energiát alakít mechanikai energiává. Emiatt nevezzük egyenáramú motornak, fordított esetben azonban egyenáramú generátorról, azaz (dinamóról beszélnénk).

Az egyenáramú villanymotor felhasználását tekintve lehet kefés motor, generátor, azaz dinamó, mint a tradicionális biciklilámpa. A kettő között az a különbség, hogy az elektromos motor esetében a motorban a bemenet elektromos teljesítmény és a kimenet mechanikus teljesítmény, viszont a transzformátorban mind a bemenet, mind a kimenet elektromos áram.

Kategória: Gépészet