Mondtad már magadnak, hogy nem? Határozottan.

Olyan gondolatokról beszélek, mint…

„Miért bajlódnék a jelentkezéssel? Kétlem, hogy az iskola valaha is elfogadna.

– Ez az üzleti ötlet nem fog működni. Túl öreg vagyok / túl fiatal / túl tapasztalatlan. ”

„Soha nem járna velem. Akár tovább is léphetek.

– A főnököm úgysem fog előléptetni. Miért is kérdezném?

Azt elmondhatom, hogy mindannyian időnként kételkedünk önmagunkban. A probléma természetesen az, hogy ha nemet mondasz magadnak, akkor megakadályozod magad a kezdésben. Amikor úgy döntesz, hogy nem cselekszel, megtagadod magadtól a lehetőségeket.

Amint erre rájöttem, elkezdtem követni egy egyszerű kis szabályt, amely segített a dolgokhoz való ragaszkodásban és kitartásban, amikor rendesen feladtam volna.

Így működik, és miért érdemes használni …

 

Ne add fel az első „nem” -nél

Legtöbbünk mindent megtesz a kudarc elkerülése érdekében. (Mit gondolsz, miért mondanak és tesznek olyan sok hülyeséget a hírességek, a kongresszusi képviselők és a sportolók, hogy mindenféle botrányt elfedjenek? Kétségbeesetten szeretnék minél tovább elkerülni a kudarcot.)

Szerintem ez természetes. Senki sem akar megbukni. Kisebb méretben te és én is meg akarjuk akadályozni a kudarcot. És ezért találunk okokat arra, hogy miért ne tennénk olyan dolgokat, amelyeket meg akarunk tenni. És ezért is mondunk le ötleteinkről, amint bármilyen típusú negatív visszajelzést kapunk.

De itt van a lényeg…

A nem ritkán jelenti azt, hogy lehetetlen és ritkán azt jelenti, hogy soha. Általában, ha valaki „nem” -et mond neked, akkor valójában azt jelenti, hogy „nem most” vagy „nem így”.

Ezt szem előtt tartva, elkezdtem egy egyszerű szabályt követni, amely segít túljutni a negatív visszajelzéseken, és egy kicsit több kitartást ad, amikor feladnám.

Itt van a szabály: Ne add fel az első „Nem” -nél.

Talán azt mondod magadnak, hogy nem. Talán valaki más lő le.

Akárhogy is, ne hagyd abba az első alkalommal, amikor nemet hallasz. A negatív visszajelzés egy jelzés az ötlet kiigazítására, nem pedig elvetésére. Nincs ok arra, hogy úgy cselekedj, mintha kudarcra vagy szánva. Ehelyett használd a nem szót arra, hogy ilyenkor elkezd a megközelítés módosítását.

 

Hogyan lehet legyőzni a kudarctól való félelmet

 Ha „lenyűgözőre” állítod a mércét, akkor nagyon nehéz elindulni.

—Seth Godin

Az egyik oka, hogy nemet mondunk magunknak, az az, hogy nem gondoljuk, hogy még készen állunk. – Nem vagyok elég tapasztalt. Vagy: „Többet kell megtudnom.” Vagy: „Először ki kell találnom egy jobb tervet.”

Tesszük ezt, mert már a kezdetektől szeretnénk sikereket elérni.

De kezdek rájönni, hogy eljött az ideje, hogy felhagyjunk azzal, hogy csodálatosnak kell lennünk ahhoz, hogy elkezdjünk cselekedni. Nem kell fantasztikusnak lenni a rajtnál, csak ott kell lenni a rajtnál.

Amikor megkezded első vállalkozásodat, valószínűleg ezer hibát fogsz elkövetni. Amikor megírod a könyv első vázlatát, valószínűleg szörnyű lesz. Amikor valakit először elhívsz randizni, valószínűleg hülyeséget fogsz mondani. Amikor először mész el edzőterembe, valószínűleg nem érzed jól magad. Amikor jobb emberekkel veszed körül magad, valószínűleg tehetségtelennek vagy intelligensnek érzed magad.

És akkor mi van…

 

Ha hosszú távon tervezed ezeket, akkor nem ez lesz az egyetlen alkalom, amikor ezeket a dolgokat fogod tenni. Rengeteg idő lesz arra, hogy majd ezek csodálatosakká váljanak. Bármi megtörténhet az indulás után, de csak akkor, ha belekezdesz.

Természetesen, ha nagyon akarod, akkor elképzelheted azokat az okokat, amelyek miatt most nincs itt a megfelelő idő, a megfelelő hely, és még nem is állsz készen…

Nem a te dolgod, hogy nemet mondj magadnak. Nem az a feladatod, hogy megtagadd magadtól a lehetőségeket. Nem az a feladatod, hogy megakadályozd saját fejlődésedet. Van számos személy a világon, aki megteszi ezeket helyetted.

A te feladatod, hogy felkarolj dolgokat, és ne hagyd figyelmen kívül. A te feladatod inkább a folytatás, mint a megelőzés. A te feladatod, hogy „igen”-t mondj magadnak a „nem” helyett. Ez a te feladatod.

Kategória: Pszichológia