Az otthonfelújítási támogatás egész sokrétűen használható fel, és a legjobb, hogy most a lakóingatlanok okossá tételére is elkölthető!

Mint ismeretes, a köznyelvben otthonfelújítási támogatásként ismert program jelentős összeggel támogatja a kiskorú gyermekeket nevelő magyar szülőket.

A hivatalosan 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról nevet viselő rendelet (lásd részleteiben itt) nyújtotta lehetőséggel sokan élnek is.

Ám mit tegyen az, akinek nem kell renoválnia a lakását, családi házát? Nos, például okosotthont is építhet belőle!

Mi az okosotthon és milyen előnyei vannak?

Erre az egyszerű kérdésre attól függően, hogy kit kérdezünk, többféle választ adhatunk. A Mirabilis Home okosotthon szakértő megfogalmazása szerint az „intelligens otthon” egy olyan lakóhely, amely számos, automatizációt lehetővé tévő eszközzel van felszerelve, elősegítve a lakóhely komfortosabb, biztonságosabb, környezettudatosabb használatát.

Hogyan vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás okos ház rendszerre?

A rendelet 3. § (1)-ja kimondja, hogy a „támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő igénylő… igényelheti”.

Ezt a támogatást egyszer lehet kérelmezni, és persze több további szempontnak is meg kell felelni (ezeket a 3. és 4. § tartalmazza), ám a lényeg az, hogy elegendő a várandósságot igazolni, így az újszülött már egy okos otthonba érkezhet!

Mirabilis Home okosotthon, ipad és ételkészítés

Mekkora összeg és mire igényelhető az otthonfelújítási támogatásban?

A támogatás összege a felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint lehet (5. §). A támogatható építési tevékenységeket a 6. § sorolja fel hosszan, és ezek közül okosotthonra az alábbiak vonatkozhatnak:

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • égéstermék-elvezető korszerűsítése,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • villanykapcsolók és -dugaljak kialakítása és cseréje,
  • lámpák vagy világítótestek beépítése vagy cseréje,
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
  • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje.

Habár az otthonok intelligensé tétele konkrétan nem szerepel a támogatott tevékenységek körében, az okosotthon rendszerbe köthető beépített gépek, termosztát, napelem-rendszer, okos zárak, stb. mind olyan tételek, amelyekre felvehető lehet az otthonfelújítási támogatás!

Kategória: Otthon