Miért fontosak a fényspektrum vörös és kék részei a beplántált akvárium világítás esetében?

Jobb vizuális hatás a színes növényekre. A legtöbb fehér lámpából alapértelmezés szerint hiányzik a piros és a kék. Emiatt a tartályok kimosottnak tűnnek.

A színes növények sokkal jobban kiemelkednek, ha erősebb piros és kék megvilágítás van. Azonban elegendő zöld/narancs/sárga spektrumnak is jelen kell lennie ahhoz, hogy kiegyensúlyozott vizuális eredményt adjon az akvárium világításban.

Bizonyos növényeknél jobb a színezett pigmentáció. Míg a 400 és 700 nm közötti fény minden hullámhossza hozzájárul a fotoszintézishez, az erősebb vörös/kék szín stimulálja a pigmentációt bizonyos növényekben. Ez azt jelenti, hogy sok vörös növény vörösebbé válik, ha erős vörös és kék spektrumnak vannak kitéve. Sokan azt gondolják, hogy a színes növényekben a jó pigmentációt pusztán tápanyag adagolással érik el. Ez akkor lényeges amikor valójában az akvárium világításnak nagyon fontos szerepe van.

Anekdotikus bizonyítékok arra is utalnak, hogy az erősebb vörös/kék fény lényegesen jobb növekedési formájú növényeket hoz létre a növények tömörebbé válnak, teltebb levelekkel.

Egy megfelelő akvárium világítás során a tartály meglehetősen erős színtelítettséget biztosít a vörös és kék színekben, miközben lehetővé teszi a rózsaszín és a narancssárga tónusok különböző árnyalatainak megfelelő megjelenítését. Ha csak rózsaszín/kék izzót használnak az akvárium világítás esetében, a tartály túlságosan vörösen telítettnek tűnhet vizuálisan és a középtónusok, például a narancssárga és a rózsaszín vörösebbnek tűnnek, mint a megfelelő színeik.

Kategória: Állattartás