A COVID-19 terjedése minket igazából 2020-ban ért el, ekkor kezdődött el az, hogy egyre több európai ország is fertőzötté vált, egyre több ember került kórházakba. A problémát csak fokozta, hogy a sok megbetegedés és haláleset, félelem, mindenféle extra félelmet generált, egyre több ember kezdett el fals információkat terjeszteni, melyekkel csak fokozták az amúgy is rémült közhangulatot.

Az egyik félreinformálódási platform a szájmaszkok körül zajlódott. A maszk viselés kapcsán olyan hiedelmek terjengtek, hogy nem is kell maszkot hordani, majd, hogy a maszk teljesen véd, hogy ez és az a maszk jobb, mint a többi, volt, aki az arc pajzsra esküdött és olyan is, aki azt állította nagy nyilvánosság előtt, hogy a maszkokban fonálféreg telepszik meg és ez okoz komolyabb fertőzést később. A valóság ellenben az, hogy nagyon is lényeges a maszk viselése, fontos, hogy tiszta maszkot hordjunk, azaz hogy mossuk, cseréljük őket. Fontos továbbá, hogy jó minőségű maszkot hordjunk, különösen, ha a betegségre hajlamosak vagyunk. Ilyenkor fokozottan ajánlott a FFP3 szájmaszk viselése, ami kifejezetten pandémiás helyzetekre készült. Az FFP3 szájmaszk minden oldalról takarja az arcot, nem csak felülről és alulról, így még kisebb a lehetősége annak, hogy ebben elkapjuk a fertőzést.

Az FFP3 szájmaszk viselése mellett azzal is védekezhetünk, ha felvesszük félévente az oltást. Sajnos a mai napig is vannak ezzel kapcsolatban félreértések és bizonytalankodások. Sokan azt hiszik, hogy ha valaki felveszi az oltást akkor azzal teljesen immunis lesz és nem fogja tudni még csak terjeszteni sem a vírust. Ez butaság, az oltás lényege önmagunk védelme, de ettől még tudjuk terjeszteni a betegséget. Érdemes tehát minél nagyobb számban felvenni az FFP3 szájmaszkot, hogy saját védettségünket biztosítani tudjuk. Különösen a veszélyeztetett korosztály számára lenne indokolt az FFP3 szájmaszknak a viselete, hiszen minden jóhiszeműség és elővigyázatosság ellenére is könnyen elkaphatják a fertőzést akár oltott fiataloktól is, ha ő maguk nem oltakoztak be. 

Kategória: Egészség