Manapság a munkanélküliség veszélye jóval kisebb, mint a korábbi évtizedekben, mivel a felgyorsult, jóléti világ a termelést hajszolja, az utóbbi években pedig a diplomát nem igénylő munkavégzés jelentősen felértékelődött.

A közösségi média és az online hirdetések előtérbe kerülésével pedig az állásajánlatok aktívabban és hatékonyabban jutnak el a megfelelő célcsoporthoz. Talán nem meglepő statisztika, hogy az állásajánlatok Budapest területén a „legkapósabbak”. A demográfiai okok mellett a főváros mindig is gazdasági központ volt, de karrierépítési és kulturális okok miatt is sokan vágynak ide. Az állásajánlatok Budapest központúsága a pandémia óta még jelentősebb lett.

Ez több szempontból kritikus folyamat, azonban a home office terjedése némileg ellensúlyozza az állásajánlatok Budapestre történő túlzott koncentrációját. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a munkavállalók az eredeti lakhelyükön maradhassanak, ami a régiók leszakadását valamelyest lassítja, igaz a gazdasági termelés így is a főváros felé összpontosul, és természetesen a home office valódi hatékonysága is kérdéseket vet fel.

Az állásajánlatok Budapest munkaerőpiacán nagyon gyorsan váltakoznak. Eleve nagy a túljelentkezés, valamint széles a választék. Emellett az új gazdasági belépők okozta növekvő konkurencia és az ezzel járó verseny, illetve innováció kényszer folyamatosan mind újabb álláshirdetéseket szülnek. Az állásajánlatok Budapesten komoly presztízst és fizetést kínálnak, ahogy sok esetben a külföldi munkavégzés alapjául is szolgának. Összességében tehát elmondható, hogy a fővárosi állásajánlatok népszerűségének hátterében elsősorban nem személyes preferenciák állnak, hanem számottevő és racionális megfontolások.

Kategória: Belföld